Το Αγρόκτημα Ευκαρπία καλλιεργεί ελληνικά ρεβiθια και φακές και έχει πολύ καλούς λόγους για αυτό.
Τα ρεβίθια και οι φακές θεωρούνται λειτουργικά τρόφιμα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of International Medicine η κατανάλωση οσπρίων μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Επίσης έχουν αναφερθεί δράσεις των ρεβιθιών έναντι σε αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και έναντι της νόσου της παχυσαρκίας.
100 γραμ. ρεβίθια ξερά (βραστά) περιέχουν 7,7 γραμ. πρωτεΐνη, 100 γραμ. φάβα πράσινη περιέχει 6,8 γραμ. πρωτεΐνη και 100 γραμ. φάβα κίτρινη (βραστή) περιέχει 10.2 γραμ. πρωτεΐνη ενώ 100 γραμ. φακές χοντρές ή ψιλές (βραστές) περιέχουν 7,8 γραμ. πρωτεΐνη.
Όπως αναφέρουν οι Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η βιολογική αξία της πρωτεΐνης των οσπρίων δεν είναι αντίστοιχη με αυτή των ζωικών προϊόντων αλλά ανώτερη, καθότι τα ζωικά προιόντα περιέχουν συστατικά τα οποία μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των πρωτεϊνών τους. Κατά μέσο όρο η απορρόφηση των πρωτεϊνών των οσπρίων εντοπίζεται προσεγγιστικά στο 50%.
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως οι διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας τους, όπως το μούλιασμα και το μαγείρεμα ελαττώνουν το περιεχόμενό τους σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα, βιταμίνες, ορισμένα αμινοξέα και φυτικά οξέα. Η χρήση των αρωματικών φυτών σε συνδιασμό με τα ρεβίθια αποδεικνύεται μια εξαίσια επιλογή αφού ικανοποιούν τον ουρανίσκο με gourmet απολαύσεις αλλά και αφομιώνονται ευκολότερα απο τον οργανισμό σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες.
Συνδυάστε τη συνταγή με μια πηγή βιταμίνης C για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.