header agroktima

1Απο γενιά σε γενιά μεταφέρεται η γνώση για τις καλλιέργειες και η αγάπη για την γη καθώς επίσης και η επιμονή συνεχής αναζήτησης καινοτόμων ιδέων, νέων πληροφοριών και τεχνολογίας.

Οι εύφορες πεδιάδες της Θεσσαλίας από τα προϊστορικά  ακόμα χρόνια αποτελούν το μεγαλύτερο δυναμικό παραγωγής σιτηρών της Ελληνικής χερσονήσου.

Την Λάρισα, στο κέντρο της θεσσαλικής πεδιάδας, επέλεξε στο τέλος του 19ου αιώνα και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους ο Θεμιστοκλής  Μπλιάτσος, για να φέρει την οικογένεια του από την Πελοπόννησο.

Καθίσταται γαιοκτήμονας αγοράζοντας μέρος τούρκικου παλαιότερα τσιφλικιού από το ελληνικό δημόσιο στην περιοχή της Λάρισας, καθώς επίσης και το κονάκι τούρκου αγά με τα υποστατικά, αποθήκες, στάβλους περιστερώνες κ.λ.π.

Άνθρωπος δραστήριος και εργατικός αγάπησε τη θεσσαλική γη και μετέδωσε αυτή του την αγάπη στον γιο του Γεώργιο, που εκσυγχρόνισε την καλλιέργεια των δημητριακών.

Από τα μέσα του 20ου αιώνα τα παιδιά του Γιώργου, ο Θεμιστοκλής και ο Χρήστος μετά τις απαλλοτριώσεις του 1952 αγοράζουν νέες εκτάσεις και έχουν αλματώδη ανάπτυξη.

Αγρόκτημα

Εφαρμόζουν σύγχρονη μηχανική καλλιέργεια με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα της εποχής, υπό την επίβλεψη του Χρήστου μοναδικού μηχανικού αγροτικών   εργαλείων.

Ο Θεμιστοκλής πρωτοπόρος, σε συνεργασία με ερευνητές της Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής προτείνει και προχωρούν σε νέες καλλιέργειες.

Ακούραστα τα δύο αδέλφια και με ιδιαίτερη αγάπη για τη γη και τα γεννήματά της, καλλιεργούν εκτός από δημητριακά, όσπρια, ψυχανθή, βαμβάκι, καρπούζια και δημιουργούν και ένα πρότυπο κτήμα 150 στρεμμάτων με αχλαδιές νέων ποικιλιών.

Την οικογενειακή παράδοση συνεχίζουν σήμερα η Φωτεινή Μπλιάτσου, κόρη του Θεμιστοκλή και ο γιός της Θεμιστοκλής Λέκκας.