header votanotherapies

To Aγρόκτημα Ευκαρπία σας παρουσιάζει μια σειρά απο χρήσεις των βοτάνων. Βρείτε τι σας ταιριάζει, επιλέγοντας εσείς κάθε φορά πως θα θέλατε να αξιοποιήσετε όσο πιο πρακτικά και αλλά και αποτελεσματικά μπορείτε τα βότανα που διαθέτετε.

ΑΦΕΨΗΜΑ

Για κάθε φλιτζάνι ρίξτε ένα κουταλάκι από το βότανο. Σκεπάστε το και αφήστε να βράσει για 10 έως 20 λεπτά. Αν τα φαρμακευτικά φυτά είναι ψιλοκομμένα, 5 λεπτά φτάνουν. Αν είναι ξυλώδη, χρειάζονται 20 λεπτά για να γίνει καλή εξαγωγή του συστατικού τους, ιδίως αν τα φυτά είχαν προηγουμένως μουλιάσει μέσα σε κρύο νερό και κατόπιν σιγά-σιγά βράζονται. Σουρώστε και το πιείτε το σκέτο, με ζάχαρη ή μέλι. Για να φτιάξετε ένα καλό φλιτζάνι αφεψήματος, βράστε τρεις κουταλιές φυτού μέσα σε δυο φλιτζάνια νερό. Τα αφεψήματα δεν πρέπει να διατηρούνται πάνω από δώδεκα ώρες.

Δοσολογία ενηλίκων για αφέψημα είναι γενικά μισό φλιτζάνι, δύο ή τρεις φορές ημερησίως. Αλλά, η δοσολογία ολόκληρης της ημέρας μπορεί να παρασκευαστεί το πρωί (2-3 φλιτζάνια συνολικά), και να μπεί στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο να καταναλωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα με εξαίρεση τα πιο αρωματικά φυτά που έχουν πιο ενεργά αιθέρια έλαια και τα όποια θα ήταν καλύτερο να καταναλώνονται μόλις παρασκευαστούν.

ΕΓΧΥΜΑ

Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίξτε 1-3 κουταλάκια του τσαγιού και σκεπάστε το για να αποφευχθεί κάθε απώλεια πτητικού αιθέριου ελαίου. Αφήστε για 10 έως 15 λεπτά να βγουν οι δραστικές ουσίες. Σουρώστε και πιείτε το σκέτο, με ζάχαρη ή μέλι. Το ζεστό πρέπει να πίνετε αμέσως.

Δοσολογία ενηλίκων των εγχύσεων είναι γενικά ένα φλυτζάνι τσαγιού , δύο ή τρεις φορές ημερησίως.

ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΑ

Για κάθε φλιτζάνι χρησιμοποιήστε ένα φακελάκι. Προσθέστε βραστό νερό και αφήστε το για 3 έως 5 λεπτά. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε ζάχαρη, μέλι ή λεμόνι και να απολαύσετε ένα γευστικό, υγιεινό και αρωματικό ρόφημα.

ΦΙΛΤΡΟΥ

Τοποθετείστε το φίλτρο στην καφετιέρα, ρίξτε ένα γεμάτο κουταλάκι από το βότανο στο φίλτρο για κάθε φλιτζάνι ροφήματος. Βάλτε τόσα φλιτζάνια νερό όσα ροφήματα θα φτιάξετε και ανοίξτε την καφετιέρα. Αφού σερβίρετε, προσθέστε αν θέλετε ζάχαρη ή μέλι.

ΔΙΑΒΡΕΓΜΑ

To διάβρεγμα είναι ένα εκχύλισμα σε νερό, που γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου επί περίπου 2-12 ώρες.

ΔΙΑΒΡΕΓΜΑ - ΑΦΕΨΗΜΑ

Για ορισμένα αφεψήματα, που αποτελούνται από σκληρά και μαλακά φυτά, ενδείκνυται να τα μουλιάσουμε πρώτα κι έπειτα να τα βράσουμε.

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ

Τα φαρμακευτικά φυτά μουλιάζουν μέσα σε νερό ή οινόπνευμα και μετά γίνεται συμπύκνωση με εξάτμιση. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνονται, τελικά, ρευστά, πυκνόρρευστα ή στερεά εκχυλίσματα. Τα υγρά εκχυλίσματα που υπάρχουν στο εμπόριο είναι συμπυκνωμένα. Αυτά που πωλούνται σε σκόνη έχουν υποστεί προηγουμένως εξάτμιση. Για τις μορφές αυτές, υπολογίζουμε ένα κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα για ένα φλιτζάνι βραστό νερό.

ΒΑΜΜΑ

Το βάμμα φτιάχνεται βυθίζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα φρέσκο η ξερό φυτό σε πυκνό διάλυμα οινοπνεύματος. Το ποσοστό του αλκοόλ καθορίζει τη διάρκεια ζωής του. Οι απαιτούμενες δόσεις στην περίπτωση κατανάλωσης βαμμάτων είναι μικρότερες σε σύγκριση με την κατανάλωση αφεψημάτων και εγχυμάτων. Δοσολογία ενηλίκων για βάμματα είναι γενικά 30-60 σταγόνες δύο έως τρεις φορές ημερησίως.

Το βάμμα μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στο στόμα (σε περίπτωση που είναι πόσιμο) για άμεση απορρόφηση , ή να τοποθετείται σε μια μικρή ποσότητα νερού ή χυμού . Αν δεν σας αρέσει η περιεκτικότητα σε αλκοόλ , τοποθετήστε τη δόση σε περίπου μισό ποτήρι ζεστό νερό και το μεγαλύτερο μέρος της αλκοόλης θα εξατμιστεί στο ζεστό νερό σε πολύ λίγο . Αφήστε να κρυώσει πριν από τη λήψη . Φυλάξτε το βάμμα σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

ΣΙΡΟΠΙ

Tα εκχυλίσματα των φαρμακευτικών φυτών προστίθεται σε ένα βασικό σιρόπι (π.χ. απλό σιρόπι),που είναι μια διάλυση ζάχαρης μέσα σε ζεστό νερό.

Φρέσκος ΧΥΜΟΣ

Ο νωπός χυμός γίνεται με φρέσκα φυτά που κόβονται και συμπιέζονται. Ο χυμός τοποθετείται σε κρύο μέρος επί μια ημέρα για να κατασταλάξει και μετά φιλτράρεται.

Καταπλάσματα και κομπρέσες

Πολλά βότανα εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα ως καταπλάσματα - συνήθως σε εξανθήματα και πληγές και σαν τοπική ανακούφιση του πόνου. Τα καταπλάσματα παρασκευάζονται με πολτοποίηση φρέσκων φύλλων ή τις ριζών με το χέρι ή με ένα γουδί και γουδοχέρι. Μερικές φορές θερμό νερό χύνεται πάνω από αποξηραμένο ή φρέσκο φυτικό υλικό για να μαλακώσει. Στη συνέχεια τα υγρά βότανα τοποθετούνται απευθείας επί του δέρματος ή μέσα σε ύφασμα και επί του δέρματος. Ένας ελαφρύς βαμβακερός επίδεσμος για να δεσμεύσει το κατάπλασμα στην περιοχή χρησιμοποιείται γενικά. Κομπρέσες είναι απλά ένα πανί μουσκεμένο σε μια έτοιμη έγχυση, βάμμα ή αφέψημα που τοποθετείται πάνω στο προσβεβλημένο μέρος του σώματος / δέρματος.

Λουτρά και θεραπείες στη μπανιέρα

Λουτρά ατμού: Τα φαρμακευτικά φυτά προστίθενται στο λουτρό και απλώς μουλιάζετε μέσα σε αυτό. Το δέρμα είναι ένα θαυμάσιο όργανο ικανό να απορροφά τις χημικές ουσίες των φυτών (και ακόμη και συνθετικές χημικές ουσίες ). Η απορρόφηση γίνεται απευθείας μέσω του δέρματος και εντός της υποκείμενης λιπώδους ιστού και στη συνέχεια, στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται φρέσκα αρωματικά (ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα μόλις πριν από την προσθήκη στο νερό του μπάνιου).

Εναλλακτικά, δοκιμάστε 1/2- 1 κιλό δυνατού αφεψήματος ή εγχύματος που προστίθεται στο νερό του μπάνιου σας και απολαύσετε για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Τips

Εάν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα ερωματικά φυτά αμέσως, είναι καλύτερο να τα διατηρείσετε τα σφραγισμένα στην αρχική τους συσκευασία και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως (απλά σε ένα κλειστό ντουλάπι). Πολλά φυτά απορροφούν την υγρασία από τον αέρα, οπότε εάν ανοιχτούν, φροντίστε να τα κλείσετε πάλι σφιχτά ή τα βάζετε σε γυάλινα βάζα με ένα στεγανό καπάκι (αποφύγετε τα μεταλλικά δοχεία).