Επιστημονική ονομασία: * L. angustifolia (γνήσια λέβάντα).
Οικογένεια: Χειλανθή (Lamiaceae)
Aγριολεβάντα, λαμπρή, λαβαντή, χαμολίβανο, μυροφόρα, καραμπάσι, Αβαγιανός.
Το όνομά της Λεβάντας προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare, που σημαίνει "πλένω". Υπάρχουν 48 είδη λεβάντας με εκατοντάδες γενότυπους που διαφοροποιούνται από το σχήμα τους μέχρι την περιεκτικότητα τους σε αιθέρια έλαια.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για φυτό φρυγανώδες και πολύκλαδο, με όρθιους βλαστούς που φύονται από τη βάση. Είναι, συνεπώς, θάμνος, με ύψος 30 έως 80 εκατοστά. Έχει γκριζοπράσινα φύλλα, στενά ώς λογχοειδή. Οι ανθοφόροι βλαστοί καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Κύριο συστατικό του είναι η χημική ένωση οξικό λιναλύλιο. Εκτός αυτού, περιέχει αλκοόλες.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Η λεβάντα έχει αναρίθμητες θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται από τους επιστήμονες, ένα από 20 σημαντικότερα θεραπευτικά βότανα.
Οι κυριότερες χρήσεις της λεβάντας αφορούν την καταπολέμηση της αϋπνίας και της νευρική υπερένταση καθώς ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Ανακουφίζει απο πονοκεφάλους και μυικό στρές, καταπραΰνει το στομάχι, το κρυολόγημα και τον βήχα. Ενεργεί κατά του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας, ιγμορίτιδας και του πονόδοντου. Η λεβάντα εκτός απο αναλγητικό είναι και αντισηπτικό αρωματικό φυτό.
Καταστρέφει μικρόβια βοηθώντας την «απολύμανση» των τραυματισμένων περιοχών ενώ ανακουφίζει από τσιμπήματα εντόμων, κοψίματα και γδαρσίματα ενώ μειώνει την πιτυρίδα,το ξηρό έκζεμα και την ακμή. Τέλος η λεβάντα είναι γνωστό σκοροκτόνο και εντομωαπωθητικό.