header herbs

βασιλικό

Επιστημονική ονομασία: Ώκιμον το βασιλικόν, Ocimum basilicum

Οικογένεια: Χειλανθή (Lamiaceae)

Η ονομασία «βασιλικός» του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Άλλωστε ως και σήμερα χρησιμοποιείται στη γιορτή της υψώσεως του Σταυρού. Μια άλλη απόδοση της ονομασίας του οφείλεται στο ότι, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος γύρισε από την εκστρατεία του στις Ινδίες, μεταξύ των άλλων, έφερε και το φυτό του βασιλέως.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο βασιλικός είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες.Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά, πράσινα (έντονα ή σκούρα σε ορισμένες ποικιλίες). Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η χημική του σύσταση περιέχει μεθυλοχαβικόλη, λιναλόλη, κινεόλη, ευγενόλη, πινένιο και καμφένιο.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Οι χρήσεις του αφορούν:

Νευρικό σύστημα:Άγχος κούραση, αϋπνία, ημικρανία, τόνωση εγκεφαλικών λειτουργιών, ίλιγγος, ναυτία. Καρδιοτονωτικό κατά της αρρυθμίας και της ταχυκαρδίας. Ανεβάζει την πίεση οπότε ωφελεί τους υποτασικούς.

Δέρμα: Καταπραΰνει τα τσιμπήματα εντόμων. Εντομοαπωθητικό.

Αναπνευστικό σύστημα: Βρογχίτις, κρυλόγημα, ξηρός βήχας, ιγμορίτις, ωτίτις, ως αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό & αντισπασμωδικό.

Αναπαραγωγικό σύστημα: Κατά της δυσμηνόρροιας, αποσυμφορητικό του προστάτη.

Κυκλοφορικό και αρθρώσεις: Αρθρίτις, ρευματοειδής αρθρίτις, ρευματισμοί, κράμπες, μυϊκοί πόνοι, τενοντίτις.

Πεπτικό σύστημα: Δυσπεψία, ναυτία, αεροφαγία, πεπτικοί σπασμοί, λόξυγγας, ηπατική συμφόρηση (ίκτερος), γαστρίτις, κολίτιδα, δυσκοιλιότητα.

Αμυντικό σύστημα: Γρίπη, κρυολόγημα, μολυσματικές ασθένειες.